maandag 8 december 2014

Ontwerp woning Museumlaan te Enschede [2]

"Als je dan toch een fictieve woning wilt ontwerpen, doe dat dan aan de Museumlaan!"

De uitgesproken karakters en diversiteit in architectuurstijlen maakt de Museumlaan te Enschede uniek. Ingekaderd door enerzijds het Rijksmuseum Twenthe en anderzijds het Balengebouw is het geheel een stedelijke landmark geworden.
Tussen alle prestigieuze villa's heeft BJ architecten een fictieve ingetogen en minimalistische villa ontworpen. Dankzij de strakke geometrische vormgeving krijgt de villa een eigen karakter. De villa is ingetogen en zorgvuldig ingepast in het stedelijke landschap. De vides, daglichttoetreding en de split levels maken de woning uniek. Het is een riante en eigen woning geworden, ontworpen volgens de moderne leefmaatstaven.


Ingeklemd tussen het Rijksmuseum Twenthe en het Balengebouw is de Museumlaan gedeeltelijk gevuld met prestigieuze en schreeuwerige villa's. Ondanks de opvallendheid en diversiteit in uitstraling zorgt het groene karakter voor een zeker ingetogenheid.

Het heldere gebaar van de villa is ontstaan door de twee in elkaar geschoven volumes. Deze scheiden de openbare ruimte van de woning. Tevens accentueren de volumes de entree welke op het snijpunt gesitueerd is. Beide volumes hebben een eigen karakter. In het donkere volume, dat evenwijdig ligt aan de Museumlaan, bevindt zich voornamelijk het private programma. Denk hierbij aan de slaapkamers en badkamers. Het lichtere volume wordt gebruikt als woonkamer en keuken. Doordat dit volume lager is, ontstaan andere visuele en fysieke verbindingen met de buitenruimte.Naast de slaapvertrekken bevinden zich ook een lounge en werkkamer in het donkere volume. De lounge, aan het einde van het volume gesitueerd, biedt andere zichtlijnen op het kavel en haar omgeving. De werkkamer is aan de andere zijde, op het hoekpunt van het kavel, gepositioneerd. Hierdoor is de ruimte van meerdere zijden zichtbaar en bereikbaar. Doordat de parkeerplaatsen ook aan de Bamshoeven gesitueerd zijn, blijft de privacy van de bewoners gehandhaafd.

Begane grond
1. entree, 2. keuken, 3. woonkamer, 4. slaapkamer,
5.badkamer, 6.werkkamer, 7. berging, 8. garage

1e verdieping
4. slaapkamer, 5.badkamer, 9 lounge, 10 dakterras, 11 terras

Bij de positionering van de kozijnen is rekening gehouden met privacy. Hierdoor zijn de ramen aan de straatzijden hoger geplaatst. Hiermee wordt de inkijk nihil, maar blijft de daglichttoetreding voldoende.

Door het onderscheidt van de volumes ook in het materiaalgebruik door te voeren [donker metselwerk en vergrijst hout] wordt het karakter helderder. 

voorgevel en zijgevel

doorsnede
Tussen de grote namen, zou deze woning niet misstaan. Helaas moeten we nu nog wachten op een opdrachtgever.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten