dinsdag 17 mei 2016

Particuliere woningverbetering in Lelystad

De Zuiderzeewijk te Lelystad wordt verduurzaamd op een sociale manier. Vakmanschap uit de buurt wordt ingezet om de duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Geïnspireerd door een handboek waarin zowel duurzame als esthetische verbeterpunten zijn opgenomen, gaan buurtbewoners aan de slag. Met een Enschedese delegatie hebben we de Zuiderzeewijk afgelopen weekend bezocht om inspiratie op te doen.

De Zuiderzeewijk te Lelystad, toonaangevend en vooruitstrevend in de jaren 1970, nu vervallen en uitgeleefd. Zowel de gemeente als de Rijksoverheid vond het tijd voor een revitalisering. Vele gesprekken met buurtbewoners en onderzoeken door experts hebben geleid tot het handboek woningverbetering stap-voor-stap. Daarin zijn allerlei duurzaamheidsmaatregelen in verschillende prijsklasse opgenomen. Door daarbij een vergelijking tussen investering en besparing te maken, worden eigenaren gestimuleerd.

Tijdens het bezoek werd de complexiteit van de opgave duidelijk. De coöperatie heeft verspreid door de wijk woningen in haar bezit. Vanwege hun sociale verantwoordelijkheid en financiële mogelijkheden zijn deze woningen verduurzaamd en verbeterd (waarbij het in sommige gevallen te ver is door gevoerd). Anders dan in eerste instantie verwacht blijken in de wijk dus de particuliere woningen meer vervallen en verwaarloosd te zijn dan de huurwoningen. Het stimuleren van particuliere eigenaren blijkt een lastige opgave. Door de sociale druk in de wijk lijkt er wel wat verandering in te komen, maar lang niet iedereen is bereid om of kan simpelweg niet investeren in het verduurzamen van hun woning.

Desondanks sprak de sociale insteek en de doen-filosofie erg tot de verbeelding. Mede daarom wordt gekeken of een dergelijk project ook in Enschede kan worden gefaciliteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten