donderdag 26 maart 2015

Van verwaarloosd modehuis naar hedendaags winkelicoon


GROOTSTEDELIJK WINKELBAKEN OP EEN VERSPLINTERD LEIDSEPLEIN

AFSTUDEEROPDRACHT TU/E


Ondanks dat het stedelijk winkelgebied van Amsterdam gezien kan worden als een denkbeeldig winkellint, laat deze versplintering zien. De functie van verbindende winkelbakens die ooit vervuld werd door de luxe modehuizen wordt tegenwoordig vervuld door de vele concurrerende filiaalbedrijven.


Door de versplintering van het winkellint kan de samenhang van het binnenstedelijk gebied verloren gaan. Een herwaardering van de luxe modehuizen en deze te herbestemmen tot hedendaagse winkelbakens van het binnenstedelijk winkelgebied, kan de versplintering tegen gaan.
Als voorbeeld wordt een ontwerp gepresenteerd voor het Hirsch gebouw aan het Leidseplein te Amsterdam. Door het gebouw, dat momenteel een zakelijke functie huisvest, te herbestemmen tot warenhuis, zal het gebouw weer een beeldbepalend winkelbaken van het Leidseplein worden.
De noodzakelijke interventies om het monumentale modehuis te laten voldoen aan de huidige eisen van de detailhandel mogen het historische karakter van het modehuis niet aantasten. Een cohesie tussen de historie en de huidig heersende warenhuistypologie zal van het verwaarloosde modehuis een hedendaags winkelicoon maken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten