donderdag 13 augustus 2015

Villa Savoye te Poissy, Le Corbusier 1928-1931

Om de reis naar Zuid Frankrijk aangenamer te maken is een stop gemaakt bij de indrukwekkende villa Savoye van Le Corbusier uit 1928-1931. De villa is een van de bekendste werken van Le Corbusier.


Le Corbusier heeft zijn vijf basisprincipes van de nieuwe architectuur in dit gebouw vertaald. Door het gebouw met kolommen op te tillen ontstaat een “box in the air”. Met de daken als dakterrassen ontstaat een verdubbeling van de buitenruimte. De kolomstructuur wordt door het hele gebouw doorgetrokken. Hierdoor ontstaat een open en vrij indeelbare structuur. De kolommen worden niet in de gevellijn, maar ongeveer een halve meter naar binnen gezet. De gevels kunnen hierdoor vrij ingedeeld worden, zonder onderbroken te worden door constructieve elementen. Dit biedt kansen om lange horizontale kozijnen te plaatsen wat zorgt voor lichte en open interieurs.

 
Het bezoek heeft me weer veel inspiratie, creativiteit en architectonische inzichten gegeven. Voor mensen die van architectuur houden, is een bezoek zeker de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten