maandag 31 oktober 2016

Schetsontwerp van de maand: Oktober

Voor een pilotproject is mij gevraagd een ontwerp te maken voor een ruime particuliere woning gelegen aan het water. Bewapend met een kavelpaspoort en een programma van eisen ben ik aan de slag gegaan. Bijzonder aan de opdracht is het kavel en de positie die de grote zeilboot daarin in beslag neemt. De boot, een Tjalk van ongeveer 15 meter lengte, komt aan een steiger aan het kavel te liggen. daar waar de meeste juist een dergelijke boot in het zicht willen hebben, moest deze hier niet zichtbaar zijn. 


Door de nadruk in de richting van de woning naar de andere zijde van het kavel te richten ontstaat een zekere vrijheid. De richting geeft een eigenheid aan de woning. Het gewenste karakter van horizontaliteit, een rieten kap en symmetrie is eigen gemaakt door aan de achterzijde een volume uit de woning te schuiven. Dit rechthoekige kader zorgt voor een panorama uitzicht over de ruime waterzijde. Echter ligt de gevel verspringend in het kader. Hierdoor ontstaat enerzijds richting in de zichtlijnen, anderzijds een overdekt en aangename buitenruimte. 

Om de woning extra uit het zicht te houden is de woning opgetild. Alleen de garage en een intiemer deel van de woonkamer zijn verdiept aangelegd. De overige ruimtes kijken, door de extra hoogte, over de traditionele platbodem heen. 

kavel

begane grond

verdieping

voorgevel

zijgevel

zijgevel

achtergevel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten