donderdag 4 juni 2015

Drijvend Theater te Berlijn

BJ architectuur heeft samen met Bartels Ingenieursbureau een ontwerp gemaakt voor een drijvend theater in de Spree in Berlijn. Door het water te gebruiken als een ontwerpmiddel ontstaat een verankering in de omgeving. Karakteristiek is het golvende daklandschap. 



Water is een amorf maar dynamisch materiaal. Deze dynamische beweging is in dit ontwerp weerspiegeld in de vorm van het theater, namelijk een golf. De golf vangt de diverse ruimte, maar creeert ook weer nieuwe ruimtes. Zo biedt de top van de golf een openbare ruimte waar genoten kan worden van de Berlijnse skyline. 

Het water blijft thema van het groene dak door de rimpelingen over de rug van de golf. In de holte van de golf ontstaat een extraverte fase. Hier worden het water en de stedelijke context een essentieel onderdeel van het podium en de prestaties. Onder de golf ontstaat een beschermde ruimte. Hier blijft de podiumprestatie controleerbaar. De ruimte is daardoor ook introvert. Het ontwerp biedt een leef doek voor optredens. Door te spelen met de golf, wordt het theater een uitnodigende ruimte voor toneelstukken, maar ook voor ander gebruik.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten