donderdag 17 juli 2014

Woning te Amsterdam [3]

Ondanks dat er met beperkte gegevens een ontwerp gemaakt diende te worden voor deze particuliere rijtjeswoning in Amsterdam heeft de typologische analyse tot meerdere oplossingen geleid. Deze extra ontwerpstudie is in samenwerking met Project.DWG gemaakt. Dit keer optie 3: de torenwoning.


Tussen het grove geweld van de naastliggende woningen [waarschijnlijk 5-laags en een volledig bebouwd grondvlak] zou de woning met een bescheiden programma en budget helemaal wegvallen. Om toch een groots gebaar te maken is deze woning ontworpen vanuit het volume. Doordat de 3 laags hoge woontoren aan de voorzijde van het kavel staat, oogt de woning groots. 

1. entree, 2. keuken, 3. woonkamer, 4. garage, 5.slaapkamer, 6.badkamer, 
7. bibliotheek, 8. walk in closet, 9. studio, 10. berging, 11. dakterras

Doordat het parkeren op eigen terrein hier leidt tot een garage, is het binnenhalen van daglicht en een goede maat voor het woonprogramma een probleem. Daarnaast kan door het open karakter van de verdiepingen grote raampartijen worden toegevoegd, welke het grootse gebaar versterken. Dit leidt tot een omgekeerd woonprogramma.

Op de begane grond bevinden zich de slaapkamers, badkamer, bibliotheek, toilet en berging. De eerste verdieping wordt door het woonprogramma in gebruik genomen. Hier is een riant dakterras aan gekoppeld. Deze zorgt ook voor extra daglichttoetreding in het onderliggende private programma. De tweede verdieping huisvest een studio. Tevens bevindt zich hier een riante vide, waardoor de woonkamer groots aanvoelt.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten